Vlinder

Verzorgen overledene

Het zelf verzorgen en aankleden van de overledene kan dankbaar werk zijn. Maar als u zich er prettiger bij voelt, kunt u het ook laten doen. Bijvoorbeeld door professionele medewerkers. De overledene wordt gewassen, aangekleed en gekapt. Eventueel wordt er make-up aangebracht.

Keuze van de kleding 

Misschien had de overledene al aangegeven wat hij of zij wilde dragen. Als u het niet weet, dan raden wij aan om kleding te kiezen die u vindt passen bij de overledene. Als u kleding klaarlegt, geef dan zowel onder- als bovenkleding mee. Panty's en schoenen zijn niet nodig, omdat deze bij de opbaring niet zichtbaar zijn. Als de overledene een bril draagt, geef die dan ook mee in het geval dat de overledene nog wordt opgebaard. Doorgaans wordt de bril bij het sluiten van de kist afgenomen. 

Wilt u iets meegeven in de kist? Dat kan. Foto's, bloemen of bijvoorbeeld knuffels mogen mee in de kist. Nabestaanden vinden dit vaak een prettige gedachte. In de kist kunnen geen objecten van glas worden toegevoegd.

Rituele bewassing 

Bij sommige religies volgt na overlijden een rituele bewassing. Bij een islamitische uitvaart bidt men na het overlijden gezamenlijk het eerste hoofdstuk uit de Koran. De overledene wordt minstens driemaal gewassen met geparfumeerd water dat geen alcohol mag bevatten. De bewassing gebeurt bij mannen door mannen, bij vrouwen door vrouwen. Echtgenoten mogen elkaar wel verzorgen en wassen.
Na het wassen wordt de overledene in doeken gewikkeld. Als de overledene in een kist wordt gelegd, wordt hij daarin op de rechterzij gelegd.

In de meeste ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn nog geen ruimten ingericht voor het wassen van de overledene volgens de islamitische voorschriften. Aan de ruimte voor de rituele wassing worden de volgende eisen gesteld:

  • De ruimte voor het wassen van de overledene moet rein zijn.
  • Er moet water beschikbaar zijn.
  • Er moet een grote tafel aanwezig zijn waarop de overledene kan worden neergelegd en gewassen.
  • De ruimte moet ruim genoeg zijn voor de aanwezigheid van ten minste twee personen.