Dsc_8436

Opbaring en bezoek

Opbaren kan thuis of in een uitvaartcentrum. Beide kan ook: u kunt de overledene enkele dagen thuis opbaren en later naar een uitvaartcentrum overbrengen voor een uitgebreid condoleancebezoek. 

Thuis  

Steeds vaker wordt ervoor gekozen om de overledene thuis op te baren, zodat op een natuurlijke en geleidelijke manier afscheid kan worden genomen in intieme kring. Wij stellen daarvoor alle benodigdheden ter beschikking, zodat de overledene tot aan de dag van de uitvaart thuis kan blijven. Denk hierbij aan kist- of bedkoeling en rouwschermen. Stelt u er prijs op om te helpen bij het verzorgen van de overledene, dan is dat uiteraard mogelijk.

24-uurs rouwkamer

Wellicht is opbaring thuis niet mogelijk of vindt u dit niet praktisch? Nagenoeg al onze uitvaartcentra beschikken over een sfeervolle en comfortabele 24-uurs rouwkamer, waar de overledene tot aan de dag van de uitvaart opgebaard blijft. U ontvangt een toegangspasje, zodat u op ieder gewenst moment, zonder dat u een afspraak hoeft te maken, even alleen kunt zijn met uw dierbare of samen met familie en vrienden afscheid kunt nemen. U kunt de kamer naar wens aankleden met bijvoorbeeld bloemen, tekeningen, foto's of persoonlijke voorwerpen. Zo creëert u zelf een prettige omgeving om afscheid te nemen. Vanzelfsprekend staat er koffie of thee tot uw beschikking. Kiest u niet voor een 24-uurskamer, maar wel voor opbaring in ons uitvaartcentrum, dan zijn flexibele bezoektijden mogelijk.

Rouwbezoek

Rouwbezoek - ook wel condoleancebezoek genoemd - kan een functie hebben bij het verwerken van het verlies. Het geeft nabestaanden de gelegenheid om samen herinneringen op te halen, het verlies te delen en om afscheid te kunnen nemen van de overledene. U bepaalt zelf of en wanneer u bezoek wilt ontvangen. Misschien wilt u de eerste dagen samen met de naaste familie enkele dagen alleen zijn. Ook is de keuze aan u of u alleen familie en naaste vrienden wilt uitnodigen voor een rouwbezoek of ook andere belangstellenden. Als de overledene thuis wordt opgebaard, is het niet altijd mogelijk een grote groep mensen te ontvangen. U kunt dan de overledene na enkele dagen naar een uitvaartcentrum laten overbrengen voor een uitgebreider rouwbezoek.

Kist sluiten

Opbaren kan ook met een gesloten kist. Bijvoorbeeld omdat de overledene dat wilde of omdat de omstandigheden dat nodig maken. Door bijvoorbeeld een foto op de kist te plaatsen, kunt u de kist toch persoonlijk maken. U kunt ook een fotocollectie samenstellen en deze in de ruimte neerzetten of ophangen.

Als de overledene wordt opgebaard in een open kist, dan kunt u als u dat wilt na het laatste rouwbezoek zelf met de naaste familie de kist sluiten. Vaak geeft dat bij de nabestaanden een gevoel van intimiteit: de familie heeft zelf als laatste de overledene gezien. U kunt nog iets meegeven in de kist of een persoonlijke boodschap in de kist schrijven. U krijgt altijd de gelegenheid om in alle rust afscheid te nemen.

Avondwake

Bij katholieke uitvaarten wordt er vaak op de avond voor de uitvaart een avondwake gehouden. Het is de voorbereiding op de uitvaartplechtigheid. De avondwake wordt ook gebruikt om afscheid te nemen als men de volgende dag niet in de gelegenheid is om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Meestal wordt de avondwake voorbereid en uitgevoerd door vrijwilligers van een avondwakegroep. Zij komen vooraf bij de nabestaanden op bezoek om de avondwake te bespreken.

Met passende teksten, gebeden en lezingen kan een avondwake troost en steun geven aan de nabestaanden. Met de familie wordt overlegd welke vorm zij aan de avondwake wil geven, welke bijdrage ze zelf wil leveren en welke muziek en gebeden het beste in de dienst passen.

Kinderen en afscheid nemen

De keuze om kinderen wel of niet mee te nemen naar een uitvaart of opbaring vindt niet iedereen altijd makkelijk. Het kan een kind helpen beter te begrijpen wat dood zijn betekent als het meegaat om afscheid te nemen. Een kind ziet dat iemand niet meer praat en beweegt. Het is wel belangrijk om duidelijk het verschil met slapen aan te geven. Wees ook eerlijk tegen kinderen wat ze kunnen verwachten. Als ze een overledene willen aanraken, vertel dan wel dat de overledene anders en koud aanvoelt, maar dat het niet eng is.

U kunt kinderen ook betrekken bij het afscheid door ze te vragen een tekening te maken voor op of in de kist. Maar ze kunnen ook een gedichtje maken of bloemen neerleggen. Lees meer over de mogelijkheden op onze kinderwebsite.